Hoofdpagina Volgende blog Voorgaande blog Contact


OOST-WEST

Blogs uit diverse windstreken

Door Ernst Peter Oosterbroek


Pensioen
20-04-2024

De tijd voor pensioen is aangebroken. Tijdens mijn 40-jarige loopbaan bij het Kadaster heb ik allerlei activiteiten verricht en rollen gehad, bijvoorbeeld digitalisering van het landinrichtingsproces, projecten grootschalige basiskaart, teammanager, onderzoeker voor de Rijksbrede Benchmarkgroep, schrijver van jaarverslagen en meerjarenbeleidsplannen, redacteur van de Kadaster-magazines Terzake (extern) en OnderOns (intern), internationale advisering in Colombia, Servië, Benin en Togo, voorzitter van de Vereniging voor Kadaster en lid van de ondernemingsraad. Het afgelopen jaar heb ik als redacteur, adviseur en docent met heel veel plezier mijn kennis en ervaring kunnen inzetten en delen met collega's. Het was eigenlijk nooit saai. Ik ben blij dat ik via mijn werk heb kunnen bijdragen aan essentiële processen in de samenleving in Nederland en enkele landen daarbuiten. Dank aan alle collega's en relaties met wie ik gewerkt heb.


Omstreeks 1988: introductie van het toen hypermoderne
Finnish Geographic Information System (FINGIS) voor herverkaveling

Kadaster-highlights
Tijdens mijn loopbaan heb ik twee in mijn ogen cruciale momenten voor het Kadaster meegemaakt:

  • 1994: het Kadaster wordt een zelfstandig bestuursorgaan. Hierdoor werd het Kadaster veel beter in staat om samen met de klanten en andere stakeholders het niveau van dienstverlening af te stemmen op de behoeften. En met een eigen CAO werd het makkelijker om medewerkers te werven en te behouden.
  • 2004: fusie met de Topografische Dienst Nederland. Hierdoor werd het Kadaster dé nationale uitvoeringsdienst op het vlak van de geo-informatievoorziening. De fusie was daarmee de opmaat voor verdere uitbreiding van de dienstverlening, zoals de landelijke voorzieningen BAG en BGT, het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC), het WOZ Waardeloket, Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) en het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Persoonlijke hightlights
Landinrichting en herverkaveling vormen een soort rode draad door mijn loopbaan. Ik heb daar op deze site al eerder een blogje over geschreven. Verder wil ik uit mijn loopbaan drie bijzondere momenten/periodes noemen:

  • 2012: het winnen van de Kordes Award voor het beste jaarverslag in de publieke sector;
  • 2020-2022: uitzending naar Benin voor het adviseren van het kadasteragentschap van dat West-Afrikaanse land over de opzet van een nationale kadastrale registratie en het efficiënt verzamelen van kadastrale gegevens;
  • 2007-2024: redacteur van Terzake. In al die jaren heb ik bijna 120 artikelen geschreven op basis van interviews met de meest uiteenlopende klanten en relaties van het Kadaster.


2024: een workshop over het Land
Administration Domain Model in Togo (West-Afrika)

Kortom, ik kijk terug op een mooie loopbaan en op een mooi afscheidsfeestje. Ik blijf het werkveld wel volgen, maar ga nu vooral ook genieten van mijn vrije tijd.


Uitzwaaiborrel op 16 april 2024