Hoofdpagina Volgende blog Voorgaande blog Contact


OOST-WEST

Blogs uit diverse windstreken

Door Ernst Peter Oosterbroek


#ikziekaarten
17-09-2018

#iseefaces is een bekende hashtag op Twitter voor objecten waarin twitteraars een gezicht herkennen. Een vergelijkbare hashtag kun je gebruiken bij het herkennen van een geografisch gebied in een object: #iseemaps of in goed Nederlands #ikziekaarten.

Nederland
Regelmatig kom ik zulke 'kaarten' tegen. Meestal gaat het om kaarten van Nederland. Tja, die vorm is mij van jongs af aan ingeprent. Voorbeelden zijn het stukje vlees op de kerstgourmetplaat, de kale plek die een knagende muis in een kartonnen doos heeft gevreten en, iets abstracter, het elastiekje dat ik op een tafel aantrof.

Een bijzondere vorm van #ikziekaarten is het herkennen van een kaart in een andere kaart. Ik vind Flevoland een soort verkleinde versie van Nederland. Ik heb de vorm van Nederland maar eens over Flevoland heengelegd. Oordeel zelf maar.

Buiten Nederland

De niet-Nederlandse vormen die ik herken zijn kennelijk erg afhankelijk van de situatie waarin ik op dat moment verkeer. Hieronder drie voorbeelden.

Terug naar het stukje vlees op de gourmetplaat. Op het moment dat ik het stukje vlees bakte, zat mijn zoon op Aruba. En zowaar, als je het stukje vlees draait en spiegelt, dan krijg je ongeveer de vorm van Aruba.
Toen ik op een Noors schip een reis naar Antarctica maakte, trof ik op Half Moon Island de kaart van Noorwegen aan: een stuk zwarte rots dat door het sneeuwdek stak.
Laatst was ik voor mijn werk in Maputo, Mozambique. In het kantoor had iemand een beetje melk gemorst op de vloer. Heel knap gedaan; een vlek in de vorm van Afrika.

#ikziekaarten

Naschrift 18-02-2019: Falster (DK) en Zuid-Amerika

Tijdens een vakantie in ScandinaviŽ ontdekte ik een vormovereenkomst vergelijkbaar met het al genoemde geval Nederland-Flevoland. In Zuid-Denemarken ligt het eiland Falster. Veel mensen op weg naar Kopenhagen of Zweden doorkruisen dit eiland zonder dat ze daar echt weet van hebben. Jammer, want het eiland heeft echt leuke plekjes, bijvoorbeeld StubbekÝbing. Maar de reden dat ik het eiland hier noem is de vormovereenkomst tussen Falster en Zuid-Amerika.