Hoofdpagina Volgende blog Contact


OOST-WEST

Blogs uit diverse windstreken

Door Ernst Peter Oosterbroek


Halverwege de langste kaart van Nederland
30-09-2011

Alweer acht jaar geleden heeft het Kadaster de ‘Langste kaart van Nederland’ gemaakt, een vlaggendoek van 166 meter lang waarop de kadastrale kaart van Cadzand tot Nieuweschans is geprint. Wat er met deze analoge kaart is gebeurd, weet ik niet. Wel heeft in een verborgen hoekje van de Kadaster-website nog lang een digitale versie gestaan. Met een flash-animatie kon je de 322 kilometer lange strook land doorlopen. Je zag dan de kadastrale kaart met gebouwen en plaatsnamen en op enkele plaatsen in het tracé een extra weetje. Precies halverwege de strook doet zich een bijzonder fenomeen voor, dat in de flashanimatie echter niet belicht wordt. Bij deze dus een aanvulling op de Langste Kaart.

Wonen op de gemeentegrens
De woonwijk Bijvanck wordt doorsneden door een kaarsrechte grens tussen de (burgerlijke) gemeenten Huizen en Blaricum. Ongeveer een kwart van de wijk ligt in Huizen, de rest in de deftige buurgemeente. De historisch bepaalde gemeentegrens heeft geen enkele relatie met de huidige bebouwing. Ter weerszijde van de gemeentegrens lopen de straatnamen en huisnummers gewoon door, maar de bewoners stemmen voor verschillende gemeenteraden. Op enkele plaatsen loopt de gemeentegrens zelfs door het huis. Neem nou het adres Snoek 27 in Blaricum. De gemeentegrens loopt schuin door het huis. De voordeur ligt in de gemeente Blaricum, dus daarom wordt het adres tot die gemeente gerekend. De buren van nummer 29 wonen in Huizen. Hun hele huis staat in die gemeente, maar een deel van de voortuin ligt nog in Blaricum. Van de buren aan de andere kant staat het hele huis in Blaricum, maar ligt een deel van de achtertuin in Huizen.

Objectadressen
Hoe zit dit nou in onze kadastrale registratie? Door de gemeentegrens liggen huis en tuin van Snoek 27 verspreid over twee kadastrale percelen: Blaricum C 1872 en Huizen E 1161. Beide percelen hebben echter hetzelfde objectadres: Snoek 27, Blaricum. Voor Snoek 29 geldt dat beide percelen een objectadres in de woonplaats Huizen hebben, dus ook het perceel dat in Blaricum ligt. De kadastrale registratie laat het toe dat een perceel dat in de ene gemeente ligt, een adres heeft in de andere gemeente. Dat is maar goed ook, want als bewoner wil je natuurlijk geen twee adressen hebben. Dat komt alleen in Baarle-Nassau voor.